Rotterdam Calling: Hoe gaat het Songfestival er met scenario B uitzien?
Bron: NPO

Rotterdam Calling: Hoe gaat het Songfestival er met scenario B uitzien?

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: scenario B, wat houdt dat in?

De NPO heeft éindelijk de knoop doorgehakt. Het Songfestival gaat dit jaar hoe dan ook door, maar zal er door het coronavirus wel anders uit gaan zien. Om dit jaar gewoon een Songfestival te kunnen organiseren, had de organisatie vier scenario’s uitgewerkt voor een Songfestival in corona-tijd. Vorige week heeft de NPO bekendgemaakt dat hun keuze is gevallen op scenario B, een Songfestival op anderhalve meter, waarbij alle 41 artiesten wél gewoon in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.

Publiek

De belangrijkste knoop is nu doorgehakt, maar de organisatie zal de komende weken nog voor veel belangrijke keuzes komen te staan. “De eerste helft van februari moet er een knoop doorgehakt worden, maar ook dan proberen we de opties open te houden”, zei Executive Producer Sietse Bakker vorige maand tegen NU.nl. In april wordt pas besloten of er publiek in Ahoy welkom is, en hoeveel. Sietse had al gewaarschuwd dat er na de keuze van het scenario nog veel onduidelijk zou zijn over het aantal bezoekers. “Dat wij ‘It giet oan’ gaan roepen zit er sowieso niet in. Als we voor optie B gaan, moeten we altijd terug of op kunnen schalen. Maar het gaat hoe dan ook door”, zei hij eerder.

Het is dus nog niet uitgesloten dat het een Songfestival wordt zonder publiek, maar het is wel al duidelijk dat sowieso niet alle tickethouders er in mei bij kunnen zijn. De vloer in Ahoy wordt volledig ingericht als greenroom, zodat de artiesten voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Hierdoor vervallen alle staanplaatsen. De organisatie heeft in ieder geval besloten dat alle tickethouders hun geld terugkrijgen. Als in april wordt besloten dat er wel publiek bij het Songfestival aanwezig kan zijn, komt er een nieuwe kaartverkoop die exclusief toegankelijk zal zijn voor de huidige tickethouders.

Capaciteit 

De Publieke Omroep heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij het allerliefste een Songfestival willen organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn, maar dat hangt natuurlijk volledig af van de ontwikkelingen van het coronavirus en de regels die in mei gelden. Rotterdam Ahoy heeft met de 1,5 meter afstand-regel nog steeds plek voor ongeveer 2500 bezoekers, al is dat wel aanzienlijk minder dan de maximale capaciteit van 15.000 bezoekers.

Welke gevolgen scenario B inhoudelijk voor het Songfestival heeft, is nog niet bekend. In januari 2020 werd groots aangekondigd dat álle artiesten die Nederland ooit hebben vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival een uitnodiging zouden krijgen om er in Rotterdam Ahoy bij te zijn. ‘Van Lenny Kuhr tot de Toppers. En van Anouk tot Teach-In’, zei NPO-baas Shula Rijxman toen. Dit plan valt hoogstwaarschijnlijk in het water, want hiermee blijft er nóg minder plek over voor de fans.

Wat verwacht jij van het Songfestival in corona-tijd? Laat het ons weten via social media!