Niels Vermeule ooggetuige van succes The Common Linnets: ‘Verwachtte je niet op het Songfestival’

Niels Vermeule ooggetuige van succes The Common Linnets: ‘Verwachtte je niet op het Songfestival’

Geschreven door Daniël Schalk

Het had niet veel gescheeld of niet Duncan, maar zijn coach Ilse DeLange was de opvolger van Teach-In geweest. Niels Vermeule (28) was erbij toen Ilse en Waylon als The Common Linnets tegen ieders verwachtingen in een spectaculair optreden neerzette tijdens de halve finale van het Songfestival in Kopenhagen. “Dat was in één woord: fantastisch!”, blikt Niels terug.

Songfestival Update interviewt in januari elke maandag een Songfestival-fan over zijn of haar favoriete Songfestival-nummer. Vandaag Niels Vermeule uit Rotterdam.

“Het Songfestival is de Olympische Spelen van de muziek”, zegt de 28-jarige Niels. Hij was direct verkocht toen hij in 2007 voor de allereerste keer naar het Songfestival keek. “Het is een hele leuke hobby. Ik durf mezelf inmiddels wel een kenner te noemen”, vertelt de Rotterdammer. De liefde voor het Songfestival ontstond eindelijk al eerder, al was dat onbewust. Als kind was hij al dol op Waterloo van ABBA, de winnaar van 1974. “Ik wist alleen als klein jongetje nog niet dat zij mee hadden gedaan aan het Songfestival. Dat ontdekte ik pas later”, vertelt de Songfestival-fan. 

Kopenhagen

Met klamme handjes zit Niels op woensdag 12 maart 2014, een paar minuten voor 7 uur ’s avonds, voor de televisie. Hij wacht in spanning op het begin van De Wereld Draait Door, waar het nummer wordt onthuld waarmee zijn heldin Ilse DeLange ons land samen met Waylon zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. “Ik kreeg direct kippenvel”, blikt Niels terug op de allereerste keer dat hij Calm After The Storm hoorde. “Ik vond het gelijk mooi, dus ik snapte alle kritiek niet.”

Niels was direct geraakt door Calm After The Storm. “Het is gewoon een heel bijzonder nummer”, vertelt hij. “Het is een liedje dat je niet op het Songfestival verwacht.” Hij legt uit: “Het is geen typische Songfestival-nummer, omdat het heel ingetogen is. Neem bijvoorbeeld Undo van de Zweedse inzending Sanna Nielsen uit 2014. Dat is een liedje met een uitgesproken modulatie en vol stroomversnellingen, totaal het tegenovergestelde van Calm After The Storm van Ilse en Waylon.” 

#waariswaylon

Lang niet iedereen deelde in 2014 de mening van Niels. Calm After The Storm werd vooraf totaal afgeschreven, maar Ilse en Waylon verrasten vriend en vijand. Niels was erbij in Kopenhagen. “Dat was in één woord: fantastisch. Het was zo gaaf om mee te mogen maken. Toen Nederland uit de envelop kwam, was ik opgelucht en heel blij”, blikt Niels terug. “Ik had wel verwacht dat we de finale zouden halen, maar niet dat we zo hoog zouden eindigen. Dat vond ik echt magisch.”

Terwijl in Nederland de tweede plaats groots werd gevierd, sloeg de sfeer in Denemarken direct om. Ilse brengt in heel Europa Calm After The Storm ten gehore, maar zonder Waylon. Nederland vraagt zich op Twitter met #waariswaylon massaal af waar de andere helft van The Common Linnets is gebleven. Vanwege een meningsverschil hebben Ilse en Waylon besloten om uit elkaar te gaan. “Ik had dat echt totaal niet verwacht”, zegt Niels. “Ik hoop dat ze ooit nog samen komen.”

Wat is jouw favoriete Songfestival-nummer? Laat het ons weten via social media!