Ana Soklič - Slovenië
Bron: EBU / Bojan Simončič

Ana Soklič - Slovenië

Biografie

Ana Soklič is op 10 april 1984 geboren in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Soklič is al op jonge leeftijd bezig met muziek. In 2004 doet de dan 20-jarige zangeres samen met Bojan Simončič en Gašper Kačar, met wie zij de alternatieve rockgroep Diona Dimm vormt, mee aan de Sloveense voorronde EMA voor het Eurovisie Songfestival. Met het nummer If You eindigt de rockgroep in de finale van EMA op de negende plaats.

Drie jaar later doet Soklič met haar band een nieuwe poging, maar ditmaal stranden zij in de halve finale. Diona Dimm eindigt met het nummer Oče op de een-na-laatste plaats. EMA levert de rockgroep wel een driejarig platencontract op bij het Zweedse TMC. Als het contract in 2011 afloopt, besluit Soklič solo verder te gaan. Ze doet in 2012 mee aan de Sloveense X Factor en brengt een jaar later het nummer Naj Muzika Igra uit.

Selectie

In 2020 doet Ana Soklič opnieuw mee aan EMA. Drie keer is scheepsrecht, want na twee mislukte pogingen met haar band Diona Dimm wint Soklič nu solo de Sloveense nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Met het nummer Voda mag Ana in 2020 voor haar vaderland naar het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Als het Songfestival vanwege het coronavirus op 18 maart 2020 wordt geannuleerd, besluit de Sloveense openbare omroep hun nationale voorronde te schrappen en Ana intern aan te stellen als inzending voor 2021. “Ik ben zeer vereerd en gelukkig”, reageert Ana, die nu een nieuw nummer moet maken voor Rotterdam 2021. “Ik heb de grote verantwoordelijkheid om Slovenië zo goed mogelijk te vertegenwoordigen”, zegt de zangeres.

Nummer

Ana Soklič zal Slovenië vertegenwoordigen met het nummer Amen. Tussen 13 juli 2020 en 30 september 2020 kunnen componisten hun liedjes indienen bij de Sloveense omroep Radiotelevizija Slovenija. Uit 191 liedjes wordt door een team van experts, waaronder tweevoudig Songfestival-deelneemster Darja Švajger, Amen gekozen als lied van Ana voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

Videoclip