Tornike Kipiani - Georgië
Bron: EBU / GPB

Tornike Kipiani - Georgië

Biografie

Tornike Kipiani wordt in 1987 geboren in de Georgische hoofdstad Tbilisi. In 2014 wordt Tornike bekend in Georgië als de dan 26-jarige zanger mee doet mee aan de Georgische versie van X Factor, dat hij weet te winnen. Door zijn bekendheid na X Factor hoopt hij drie jaar later zijn vaderland te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Samen met Giorgi Bolotasjvili meldt hij zich in 2017 aan voor de Georgische voorronde van het Songfestival.

De Georgische publieke omroep GPB ontvangt slechts 28 aanmeldingen, waardoor zij besluiten dat alle aangemelde artiesten mee mogen doen aan de nationale finale. Met het nummer You Are My Sunshine doet Tornike een poging om de voorronde te winnen, maar uiteindelijk mag Tako Gatsjetsjiladze dat jaar voor Georgië naar het Songfestival in Oekraïne. Tornike eindigt tijdens de nationale finale samen met Giorgi op een teleurstellende 23ste plaats.

Selectie

Net als in 2019 mag de winnaar van de Georgische versie van Idols in 2020 naar het Eurovisie Songfestival. Tornike Kipiani besluit om nogmaals een poging te wagen om zijn vaderland te vertegenwoordigen en doet na zijn X Factor-avontuur ook mee aan Idols. Tornike weet ook deze talentenjacht op zijn naam te schrijven, dat automatisch betekent dat hij naar het Songfestival mag. Intern wordt het nummer Take Me As I Am gekozen. Georgië besluit dat Tornike na het cancelen van het Songfestival in 2021 alsnog heen mag.

Nummer

Met het nummer You zal Tornike in 2021 deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. You is de opvolger van Take Me As I Am, waarmee Tornike in 2020 naar Rotterdam had zullen afreizen.

Videoclip