Eden Alene - Israël
Bron: EBU / Ran Yehezkel

Eden Alene - Israël

Biografie

Eden Alene wordt op 7 mei 2000 geboren in Jeruzalem (Israël) als dochter van Ethiopische immigranten, die afzonderlijk van elkaar vanuit Ethiopië naar Israël zijn geëmigreerd. Als Eden twee jaar oud is, gaan haar ouders uit elkaar. Sinds de scheiding van haar ouders heeft Eden geen contact meer met haar vader. Als Eden 17 jaar is, besluit ze mee te doen aan de Israëlische versie van de wereldberoemde talentenjacht X Factor, dat ze weet te winnen.

In Israël heeft iedereen twee of drie jaar dienstplicht, vandaar dat Eden haar muziekcarrière na X Factor even op een lager pitje zet om ingelijfd te worden bij het Israëlisch defensieleger. Dan besluit ze om daar het maken van muziek weer op te pakken en lid te worden van de militaire band. In december 2018 brengt Eden haar debuutsingle Better uit en in maart 2019 volgt de tweede single When It Comes to You, geproduceerd door de Amerikaanse producer Julian Bunetta, die veel voor One Direction heeft geschreven.

Selectie

In 2019 doet Eden opnieuw mee aan een grote zangwedstrijd, ditmaal aan Rising Star, dat dient als de nationale voorronde van Israël voor het Eurovisie Songfestival. Na X Factor wint zij ook deze talentenjacht, waardoor zij Israël mag vertegenwoordigen in Rotterdam. Als het Songfestival vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt afgelast, besluit de Israëlische omroep dat Eden het land in 2021 alsnog mag vertegenwoordigen in Rotterdam.

Nummer

Eden Alene vertegenwoordigt Israël in 2021 met het nummer Set Me Free. Het nummer versloeg tijdens de nationale finale twee andere nummers, La La Love en Ue La La. De Israëlische tv-kijkers bepaalden op 25 januari 2021 met welk nummer Eden in mei 2021 naar Rotterdam zal afreizen. In 2020 zou zij haar land vertegenwoordigen met Feker Libi.

Videoclip