Jeangu Macrooy - Nederland
Bron: AVROTROS / Anton Corbijn

Jeangu Macrooy - Nederland

Biografie

Jeangu Macrooy wordt in 1993 geboren in Paramaribo, Suriname. Op zijn dertiende krijgt hij van zijn ouders een gitaar. Jeangu vormt jarenlang een muzikaal duo met zijn tweelingbroer Xillan en studeert in Suriname aan het conservatorium, maar hij wil meer. Jeangu stapt in 2014 op het vliegtuig naar Nederland. Daar ontmoet hij producer en componist Perquisite van label Unexpected Records, met wie hij een muzikale samenwerking aangaat.

Vanaf dat moment gaat het hard met zijn carrière: Jeangu wordt Serious Talent op 3FM, meerdere malen genomineerd voor een Edison, een graag geziene gast bij de talkshow De Wereld Draait Door en doet in 2018 mee aan het jaarlijkse paas-evenement The Passion op NPO 1. De singer-songwriter heeft inmiddels twee succesvolle albums op zijn naam staan. Jeangu is klaar voor de volgende stap. Met zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival hoopt Jeangu internationaal door te breken.

Selectie

Begin 2020 kondigt AVROTROS aan dat Jeangu Macrooy in 2020 voor Nederland naar het Songfestival mag. Er werd veel gespeculeerd over de Nederlandse inzending. In eerste instantie wordt veelvuldig de naam van Jordan Roy genoemd, maar uiteindelijk heeft het Algemeen Dagblad de primeur dat Jeangu naar het Songfestival gaat. Even later bevestigt AVROTROS het nieuws. “We hadden Jeangu al langer in het vizier omdat zijn sound zo goed en internationaal onderscheidend is,” zegt Eric van Stade, algemeen directeur van AVROTROS en lid van de selectiecommissie.

Na het aflassen van het Eurovisie Songfestival 2020 maakt AVROTROS direct bekend dat zij vertrouwen houden in Jeangu. “AVROTROS blijft achter onze Nederlandse inzending staan en zet graag in 2021 met nieuwe energie en veel passie de samenwerking met Jeangu voort. Samen staan we sterk!”, meldt de omroep. De beslissing is enerzijds opvallend. Sinds 2013 koos AVROTROS een artiest, die vervolgens de vrijheid kreeg om een nummer te maken. Na de deelname van Waylon in 2018 wijzigt AVROTROS hun selectieprocedure en willen ze dat artiesten nummers insturen. Deze methode werkt, want met Duncan Laurence wint Nederland het Eurovisie Songfestival 2019.

Nummer

Jeangu Macrooy zal Nederland vertegenwoordigen met het nummer Birth Of A New Age. Het lied vertelt een verhaal over veerkracht en het begin van een nieuw tijdperk. “Het lied is een ode aan iedereen die opkomt voor zichzelf en de kracht van zijn eigen authenticiteit durft te vieren”, zegt de zanger. Jeangu zingt naast Engels ook in het Sranan Tongo, een van de talen van Suriname.

Videoclip