Duo-column: ‘Nationaal Junior Songfestival was meer een formaliteit’
Bron: AVROTROS / Marc Mingels

Duo-column: ‘Nationaal Junior Songfestival was meer een formaliteit’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival en de Nederlandse inzending.

Met gemengde gevoelens keek ik zaterdagavond naar de voorronde van het Junior Songfestival. Ik draag het Junior Songfestival een warm hart toe, want wie van onze generatie is er niet mee opgegroeid? Ik roep weleens dat ik het Junior Songfestival in sommige aspecten zelfs leuker vind dan het échte Songfestival. Voornamelijk voor ons als pers, omdat die kinderen geen mediatraining hebben gehad en daardoor lekker puur zijn. Alleen onze voorronde… Och. We hadden er net als vorig jaar bij zullen zijn, maar vanwege de oplopende coronabesmettingen zat ik nu thuis voor de buis. Van de sfeer die wij vorig jaar live hebben geproefd, was door corona nu niks meer over. Het nationale Junior Songfestival voelde meer een formaliteit dan een feestelijke tv-show met als hoofdprijs de grote eer om ons land te mogen vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival.

In het lege Ahoy was er geen eens geld voor een echt podium. De drie acts (het waren er vier, maar solist Robin moest afhaken nadat zij positief was getest op het coronavirus) traden op in het midden van de concertzaal met alleen wat lampjes op hen gericht. Iets rechts daarvan was de ‘green room’ waar Romy stond, enkele meters van Buddy op het ‘podium’. Ik kijk met weemoed terug op de groots opgezette shows met Sipke Jan Bousema, toen er nog een wekenlange zoektocht aan vooraf ging. Tot zover ‘vroeger was alles beter’, want we hebben weer een nieuwe inzending: UNITY. Een terechte winnaar. Best Friends is een heerlijke catchy nummer. Ik denk dat we dit jaar wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien in Europa. Wat denk jij Vincent, durf jij al een voorspelling te doen?

Daniël

Om meteen maar op je vraag in te gaan, Daniël: als er iets is wat je niet kunt voorspellen, dan is het wel het Junior Songfestival. Ik moet ook meteen eerlijk bekennen dat ik de voorronde niet gekeken heb. Wel heb ik het optreden van onze inzending UNITY teruggezien, maar in tegenstelling tot jou heb ik niet zoveel met het Junior Songfestival. Dat komt zeer waarschijnlijk omdat ik totaal niet in de doelgroep behoor, maar ik vind die liedjes elk jaar weer helemaal niks. Ik snap ook niet waarom er voor de Nederlandse voorronde van het Junior Songfestival voor deze opzet gekozen wordt. Voor de mensen die het ook niet zo erg volgen: kinderen doen auditie, de beste worden gekozen en worden in groepjes ingedeeld. Pas dan wordt er een liedje voor ze bedacht. Waar is de tijd dat iemand zich aanmeldt met een eigen liedje en daar ook mee naar het Junior Songfestival gaat…

Vincent