Life After Eurovision: Emmelie de Forest neemt lange break voor nieuwe muziek
Bron: EBU & Instagram

Life After Eurovision: Emmelie de Forest neemt lange break voor nieuwe muziek

Geschreven door Marit Bosman

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Op blote voeten, met een mooie witte jurk én een vrolijke fluit weet Emmelie de Forest in 2013 het Eurovisie Songfestival te winnen voor haar vaderland Denemarken. Vanaf het begin is de zangeres met haar nummer Only Teardrops de grote favoriet onder de fans en de bookmakers. Emmelie wint de spannende finale met 281 punten en zorgt zo voor de derde Deense Songfestival-zege. In Nederland scoort ze hoog in de hitlijsten. In de Single Top 100 behaalt Emmelie de vierde plek. In de befaamde Nederlandse Top 40 staat ze wekenlang op plek 14.

Videoclip

Anno 2020 worden alle nummers voor het Songfestival altijd groots gereleased met de meest spectaculaire videoclips, maar in 2013 is dat nog niet zo. De winnaar van het Eurovisie Songfestival kan natuurlijk niet zonder clip, dus een maand na haar winst brengt Emmelie alsnog een videoclip uit, die inmiddels op YouTube al meer dan vijf miljoen keer is bekeken. 

In de maanden die volgen vliegt Emmelie heel Europa door. Ze is te gast in veel Zweedse en Duitse televisieprogramma’s, zoals Fernsehgarten en Allsång på Skansen. Ook krijgt haar bekende lange witte jurk een speciaal plekje in het Nationaal Museum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In juni 2013 kondigt Emmelie ook nog eens een tour door ons buurland Duitsland aan en in maart dat jaar daarop ook nog eens een tour door haar vaderland Denemarken. 

Kopenhagen

Het Eurovisie Songfestival wordt in 2014 gehouden in Kopenhagen. Oostenrijk wint dankzij Conchita Wurst met haar nummer Rise Like A Phoenix. De Forest verzorgt de openingsact in de eerste halve finale met haar winnende Songfestival-liedje Only Teardrops. Dat nummer zingt ze nog een keer tijdens de intervalact in de finale, gevolgd door haar gloednieuwe single Rainmaker. Dit nummer is de themesong van dat jaar en wordt op het podium door alle inzendingen meegezongen.

Emmelie neemt daarna een pauze van twee jaar om te werken aan nieuwe muziek. De zangeres wordt een beetje vergeten, totdat zij in november 2017 haar nieuwe single Sanctuary uitbrengt. In de februari daarop probeert ze via crowdfunding een heel album uit te brengen. Haar album wordt met 150% gesteund en komt uit op 9 februari 2018. Op het album History is een volledig nieuwe stijl te horen. Waar ze eerder voornamelijk folk maakte, leunt dit album meer naar de popmuziek. 

Dancing With The Stars

De oud-winnares is na de release van haar nieuwe muziek weer helemaal terug in de spotlights. In 2017 schrijft De Forest zelfs mee aan de Britse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2017, Never Give Up On You. Dit lied wordt tijdens de muziekwedstrijd vertolkt door Lucie Jones. Daarnaast treedt ze in 2018 voor het eerst niet op haar blote voeten op, maar trekt ze de dansschoenen aan. Emmelie doet mee aan het televisieprogramma Dancing With The Stars. Emmelie laat hiermee wederom zien dat ze van alle markten thuis is. Emmelie eindigt op de 18de plek.