Life After Eurovision: Ruslana wordt de 'echte heldin' van Oekraïne

Life After Eurovision: Ruslana wordt de 'echte heldin' van Oekraïne

Geschreven door Vincent Popken

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

In 2004 wint de toen 31-jarige Ruslana niet alleen een World Music Award als ‘s werelds best verkopende Oekraïense artiest, maar ook voor het oog van miljoenen kijkers het Eurovisie Songfestival in Turkije met haar nummer Wild Dances. Na haar overwinning komt haar nummer hoog binnen in talloze Europese hitlijsten en ontvangt ze buiten Oekraïne ook gouden platen in onder andere Rusland, Zweden, Griekenland, Tsjechië en Slowakije.

Heart on Fire

Het jaar daarop mag ze in eigen land de openingsact en de  intervalact van het Songfestival verzorgen. Ze zingt tijdens de opening van het festival het nummer Heart on Fire van haar nieuwe Engelstalige album Wild Energy. Tijdens de intervalact zingt ze haar nieuwe nummer The Same Star, dat al snel na de uitkomst een hit wordt in veel Europese landen. 

Ruslana is niet te stoppen. In 2006 wordt Ruslana’s winnende lied Wild Dances in de Duitse televisieshow Grand Prix Hitliste uitgeroepen tot het beste Songfestival-nummer ooit. Daarmee wint ze onder meer van  populaire hits als Waterloo en Ein Bißchen Frieden. Het programma wordt bekeken door ongeveer zes miljoen mensen in Duitsland. Ook treedt de Oekraïense zangeres op tijdens het WK voetbal 2006 in haar eigen land. Met haar optredens steunde ze de nationale ploeg van Oekraïne. Ze treedt op in Hamburg, Keulen, Berlijn, Leipzig en Neurenberg. 

Politieke carrière

Alsof Ruslana het niet al druk genoeg heeft, heeft ze in 2006 ook nog tijd om een politieke carrière te starten. Ze doet mee aan de parlementsverkiezingen en staat vijfde op de lijst van Blok Nasja Oekrajina (Ons Oekraïne). Tussen het voorjaar van 2006 tot de zomer van 2007 bezet ze een plekje in het Oekraïense parlement. In 2013 is Ruslana een van de bekendste figuren die meedoet aan de protesten in Kiev, nadat de Oekraïense regering de voorbereidingen voor de ondertekening van een associatieovereenkomst met de Europese Unie heeft opgeschort.

In totaal brengt de zangeres tijdens deze koude winter minstens 100 dagen en nachten door op het protest-podium, waar ze de demonstranten inspireert met toespraken en dag en nacht het Oekraïense volkslied Sjtsje ne vmerla Oekrajiny zingt. Door haar inzet tijdens de protestactie wordt ze door de Amerikaanse pers beschouwt als ‘de echte heldin van Oekraïne’ en het Duitse blad Spiegel noemt haar in 2013 ‘de koning van de nacht in Kiev’.

Wild Energy

In 2008 komt ze met het nummer Wild Energy, dat gebaseerd is op een sciencefictionroman. Het project combineert op een bijzondere manier de kunst van muziek, video en literatuur. In 2006 presenteert Ruslana al de nieuwe single en video Wild Energy. In de videoclip ontwikkelt de zangeres zich van een blond meisje tot haar nieuwe, wilde imago. In 2008 komt ook het Engelse album Wild Energy uit in Canada en in verschillende Europese landen.

Ruslana heeft in haar carrière ook meerdere keren haar opwachting gemaakt als jurylid in verschillende talentenshows. De eerste keer was ze een van de coaches in de Oekraïense versie van The Voice. Samen met haar pupil Tonya Matvienko wordt ze in dat jaar tweede in de grote finale. Ook wordt de Oekraïense zangeres in 2014 gevraagd als een van de muziekexperts voor Eurosong, de Belgische selectie voor het Songfestival om de beste kandidaat te kiezen voor België. Ook is ze onder andere tijdens de Oekraïense nationale finale voor het Songfestival in 2016 jury, waarbij ze als enige zangeres Jamala steunt, die later met haar nummer 1944 het stokje van Ruslana overneemt als nieuwe Oekraïense winnaar van het Eurovisie Songfestival.