Bart en Maike Zintel: ‘Je zou bang worden als je bedenkt hoeveel Songfestival-spullen wij hebben’

Bart en Maike Zintel: ‘Je zou bang worden als je bedenkt hoeveel Songfestival-spullen wij hebben’

Geschreven door Vincent Popken

Zijn dochter Maike werd geboren op de dag van de 46ste editie van het Eurovisie Songfestival en precies dat jaar zat Bart Zintel in de back-up-jury van Nederland: hij zou opgehaald worden door een limousine en dineren met juryvoorzitter Marlayne Sahupala. “Maar Maike kwam ’s ochtends al ter wereld en nog voordat ik de familie belde, belde ik met de NOS.” Er werd direct een vervanger voor Bart geregeld, maar de NOS was hem niet vergeten. “Rond de middag ontvingen wij een bos bloemen met de felicitaties van de NOS”, vertelt Bart trots. 

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Het is voor niemand een geheim dat vader Bart (52) en dochter Maike (18) enorme Songfestival-fans zijn. “Direct nadat het Songfestival is afgelopen, begint alweer het uitkijken naar de volgende editie. Zodra de data van de shows bekend zijn, wordt dit genoteerd en kunnen er geen andere afspraken worden gepland”, zegt Bart, die zijn Songfestival-genen heeft overgedragen aan zijn dochter. Haar hele jeugd hoorde zij niets anders dan het Songfestival. “Op een gegeven moment was ik er wel een beetje klaar mee, maar zodra het weer mei was vond ik het toch altijd weer super spannend. Nu wil ik eigenlijk de hele dag alleen maar met het Songfestival bezig zijn.”

De hele familie Zintel is in de ban van het Songfestival, maar bij dochter Maike zit het Songfestival in haar DNA. Maike werd geboren op 12 mei 2001, de dag van het 46ste Songfestival. “Via een spel op de radio had ik als prijs gewonnen dat ik plaats mocht nemen in de back-up-jury”, blikt Bart terug. Het feest ging niet door, want ’s ochtends om 8:30 uur werd Maike onverwachts geboren. “Nog voordat ik de familie belde, belde ik eerst met de NOS. Rond de middag ontvingen wij een bos bloemen met de felicitaties van de NOS met de geboorte van onze dochter.”

Cassettebandjes

Bart is inmiddels een echte Songfestival-veteraan. Hij kijkt al sinds 1975, al verlangt hij soms wel terug naar vroeger. “Ik vind het jammer dat er geen orkest meer is en dat de meeste liedjes in het Engels worden gezongen.” Toch is niet alles minder geworden. “Dat je tegenwoordig alles meekrijgt via social media maakt het wel weer extra leuk om te volgen.” Maike heeft zelfs een speciaal Instagram-account waarmee zij alle artiesten volgt. “De meeste artiesten staan aan het begin van hun carrière en maken soms wel eens zomaar een praatje met je via een privéberichtje.”

In de 45 jaar dat Bart het Eurovisie Songfestival kijkt, heeft hij van alles over het Songfestival bewaard. “Ik heb elk jaar een plakboek gemaakt met daarin de puntentelling en krantenknipsels. Ook heb ik vanaf 1990 tot 2008 videobanden met daarop de festivals, vanaf 2000 heb ik alle cd’s en ik heb van alle 1564 inzendingen de live-uitvoering op 52 verschillende cassettebandjes staan.” Dochterlief vindt het een indrukwekkende collectie. “Als je bedenkt hoeveel Songfestival gerelateerde spullen je bij ons in huis kunt vinden, zou je er bang van worden”, zegt Maike.

Duncan Laurence

Ook in huize Zintel waren op 18 mei 2019 de zenuwen duidelijk voelbaar. “Toen de score van Zweden bekend werd gemaakt zaten papa en ik allebei met een Nederlandse vlag op onze knieën voor de tv. Toen de verlossende score kwam stonden papa en ik op de bank te springen en hebben we met zijn tweetjes nog een paar tranen van blijdschap gelaten”, blikt Maike terug. Duncan Laurence schreef geschiedenis en dat leverde hem veel fans op, waaronder Maike. “Ik ben extreem groot fan van Duncan geworden. Ik heb hem het afgelopen jaar 13 keer gezien en ik ben zelfs met een groepje vrienden naar het buitenland gereisd voor zijn tour. Zijn muziek gaat niet meer uit!”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.