Waylon gaat vanavond voor winst in finale Songfestival

Waylon gaat vanavond voor winst in finale Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Waylon vertegenwoordigt Nederland vanavond in de finale van het Eurovisie Songfestival 2018. De Nederlandse inzending heeft zich afgelopen donderdag tijdens de tweede halve finale geplaatst voor de grote finale van het Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in de Portugese hoofdstad Lissabon.

26 landen strijden vanavond in de grote finale van het Eurovisie Songfestival om de overwinning. Oekraïne is het eerste land dat vanavond in actie komt tijdens de finale. Nederland is vanavond als 23ste land aan de beurt, na Israël en voor Ierland. De finale wordt afgesloten door Italië.

De druk ligt hoog, want in 2014 eindigde Waylon samen met Ilse DeLange als The Common Linnets op de tweede plaats. Dit jaar gaat hij voor de overwinning. “Tuurlijk wil je eerste worden. Dat gaat iedereen ook zeggen, dus dat is logisch”, zei Waylon in april tijdens Eurovision in Concert tegen Songfestival Update.

Het belooft vanavond een spannende finale te worden, omdat er op voorhand nog geen winnaar vast lijkt te staan. De Israëlische inzending Netta stond al sinds begin maart bij de bookmakers op de eerste plaats, maar afgelopen dinsdag is zij op de dag van de eerste halve finale haar toppositie kwijtgeraakt aan Cyprus.

Zangeres Eleni Foureira van Cyprus maakte afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale veel indruk en daarom wordt zij op dit moment gezien als de grootste kanshebber, maar ook de inzendingen van Ierland, Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Zweden en Noorwegen worden genoemd als grote kanshebbers.

Nederland staat bij de bookmakers momenteel op de 19de plaats en daarmee lijkt de kans klein dat Waylon het succes met The Common Linnets in 2014 weet te evenaren. Maar zijn missie is duidelijk: “Muziek is nooit een wedstrijd, maar als ze er dan een wedstrijd van maken, dan wil ik hem winnen ook.”

De startvolgorde van vanavond:

  1. Oekraïne
  2. Spanje
  3. Slovenië
  4. Litwouwen
  5. Oostenrijk
  6. Estland
  7. Noorwegen
  8. Portugal
  9. Verenigd Koninkrijk
  10. Servië
  11. Duitsland
  12. Albanië
  13. Frankrijk
  14. Tsjechië
  15. Denemarken
  16. Australië
  17. Finland
  18. Bulgarije
  19. Moldavië
  20. Zweden
  21. Hongarije
  22. Israël
  23. NEDERLAND
  24. Ierland
  25. Cyprus
  26. Italië

De finale van het Eurovisie Songfestival is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1.

Foto: Eurovision