Jamie Trenité nieuwe gezicht van ingekort 3LAB

Jamie Trenité nieuwe gezicht van ingekort 3LAB

Geschreven door Daniël Schalk

Jules Unlimited-presentator Jamie Trenité is dit jaar het gezicht van de 3LAB-week op NPO 3. Vanaf maandag krijgen verschillende jonge televisiemakers tijdens de experimentele tv-week van jongerentelevisiezender NPO 3 weer de kans om hun programma uit te testen bij het publiek.

3LAB keert dit jaar weer in een andere vorm terug op NPO 3. De experimentele tv-week duurt dit jaar drie dagen, in plaats van 5 dagen én de uitzendingen van de Greenroom zijn weer korter gemaakt. In de Greenroom spreekt Jamie Trenité slechts circa 1 minuut met de jonge makers.

Vorig jaar werden de uitzendingen van de Greenroom al flink ingekort. De uitgebreide gesprekken tussen presentator Jelte Sondij en de makers van de programma’s werden vervangen door korte aankondigen door Jan Versteegh. Hij wordt nu op zijn buurt weer vervangen door Trenité en de aankondigen worden nog korter.

De kijkcijfers van 3LAB lopen de laatste jaren steeds verder terug. Vorig jaar trok op donderdag en vrijdag geen enkel programma meer dan 100.000 kijkers. Het programma Neem Je Zwemspullen Mee trok vorig jaar op de eerste avond van 3LAB wel veel kijkers. Naar het programma keken toen 186.000 mensen. Mogelijk zijn de lage kijkcijfers voor de Publieke Omroep (NPO) de reden om dit jaar minder groot uit te pakken met de themaweek en dit jaar niet 20 programma’s, maar 11 programma’s uit te testen.

Ook worden er dit jaar weinig grote programma’s uitgetest, die op al voorhand een succes lijken te worden. De enigste uitblinkers dit jaar zijn het muziekprogramma Douwe’s Living Room, waarin singer-songwriter Douwe Bob de Nederlandse band De Staat en Voetbal Inside-zanger Danny Vera ontvangt om muziek te maken, en het programma waarin de mannen van de populaire Nederlandse rapgroep Broederliefde graag iets terug willen doen en daarom in actie komen voor mensen uit hun omgeving.

Dat de 3LAB-week dit jaar maar drie dagen duurt heeft geen bepaalde reden. Volgens de NPO staat de lengte van 3LAB niet vast. “Het ene jaar is het 5 dagen, het andere jaar 3 dagen”, laat een woordvoerder van de NPO aan Showbizznetwork.nl weten. Alleen in 2014 duurde 3LAB ook drie dagen. De overige 7 edities van 3LAB bestonden in het verleden wel uit vijf dagen. Daarnaast laat de woordvoerder van de NPO weten dat NPO 3 nu het hele jaar door programma’s van jonge makers uitzendt.

3LAB is vanaf maandag (met als eerste Het beest in Klaas) om 20:13 uur te zien op NPO 3.

Foto: BNNVARA / Wessel de Groot