Turkse staatstelevisie overgenomen door militairen

Turkse staatstelevisie overgenomen door militairen

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Turkse staatstelevisie TRT is overgenomen door militairen die een staatsgreep proberen te plegen. In Turkije is momenteel een staatsgreep aan de gang. De Turkse premier Yildirim spreekt tegen dat het leger de macht heeft overgenomen, maar volgens het leger hebben zij wel de macht.

De militairen hebben vrijdagavond via TRT een verklaring gegeven. Een journaallezer van TRT heeft vrijdagavond een verklaring van de coupplegers voorgelezen. Volgens de verklaring wordt Turkije nu geregeerd door een ‘vredesraad’ die de ‘veiligheid van de burgers’ in Turkije waarborgt.

Volgens de nieuwslezeres zou er voor heel Turkije een avondklok gelden. TRT laat overigens geen beelden van de staatsgreep zien. Commerciële nieuwszenders in Turkije laten deze beelden wel zien. Volgens verschillende internationale media is de tv-zender TRT inmiddels op zwart gegaan.

In Nederland wordt er uitgebreid verslag gedaan van wat er in Turkije gebeurd. De NOS doet al sinds 23:00 uur op NPO 1 live verslag van de staatsgreep in Turkije. RTL Nieuws heeft ook een extra nieuwsuitzending ingelast en brengt op nieuwszender RTL Z het laatste nieuws over Turkije.

Update 00:35 uur: De Turkse openbare televisiezender TRT is ook bij veel Nederlandse providers, waaronder bij KPN en Ziggo, te zien. De zender is inmiddels uit de lucht en staat op zwart.