Trijntje Oosterhuis maakt als 19de punten bekend

Trijntje Oosterhuis maakt als 19de punten bekend

Geschreven door Daniël Schalk

Trijntje Oosterhuis, die Nederland vorig jaar vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, maakt vanavond als 19de de punten van de Nederlandse vakjury bekend. Nederland is het 19de land dat de punten van zijn vakjury bekendmaakt. De vakjury’s hebben vrijdag hun punten gegeven.

Oosterhuis geeft de punten van de Nederlandse vakjury vanuit mediastad Hilversum. De punten van de Oostenrijkse vakjury worden als eerste bekendgemaakt. België is als 27ste land aan de beurt en de punten van de vakjury van gastland Zweden worden als allerlaatste bekendgemaakt.

De bekendmaking van de punten gaat dit jaar compleet anders dan de afgelopen jaren. Voorheen werden na alle optredens de punten van de vakjury en de televoters als één geheel gepresenteerd, maar vanaf dit jaar worden de punten van de jury en de televoters apart van elkaar bekendgemaakt.

Nadat de kijker zijn stem heeft doorgegeven via telefoon, sms of de officiële app wordt er met alle 43 deelnemende landen afzonderlijk contact gelegd en wordt gevraagd de punten van de vakjury door te geven. Daarna worden de punten van de televoting bekendgemaakt door de presentatoren.

Ze starten met het land wat de minste punten heeft gekregen en bouwen op die manier de spanning op. Door deze nieuwe manier weet je pas aan het einde van de show wie het winnende land is. Voorheen werd het vaak tijdens het uitdelen van de punten al duidelijk wie de winnaar was.

Singer-songwriter Douwe Bob staat vanavond in de finale van het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm. Afgelopen dinsdag bemachtigde hij een finaleplaats in de eerste halve finale. Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigde Nederland met Walk Along in 2014 op het Eurovisie Songfestival.

De finale van het Songfestival is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival

Aantal dagen tot de grote finale met Douwe Bob:

[ujicountdown id="Songfestival" expire="2016/05/14 21:00" hide="false" url="" subscr="" recurring="" rectype="second" repeats=""]