Russisch jurylid uit vakjury gezet na lekken beelden

Russisch jurylid uit vakjury gezet na lekken beelden

Geschreven door Daniël Schalk

Het Russische jurylid dat beelden van het optreden van Douwe Bob op het Eurovisie Songfestival heeft uitgelekt, is uit de vakjury van Rusland gezet. Het jurylid in kwestie had maandagavond het optreden van de Nederlandse Songfestival-inzending gefilmd en vervolgens op YouTube geplaatst.

Songfestival-organisator European Broadcasting Union (EBU) en de Russische omroep RTR hebben samen besloten om het jurylid, die de beelden heeft uitgelekt, uit de jury te zetten en haar jurering ongeldig te verklaren. RTR mag voor de finale een nieuw jurylid aan haar vakjury toevoegen.

Het jurylid uit de Russische vakjury heeft niet alleen het optreden van Douwe Bob gefilmd, ook heeft zij een filmpje van de inzending van Armenië op YouTube geplaatst. De Russische omroep biedt in een statement haar excuses aan, aan AVROTROS en de Armeense televisieomroep AMPTV.

Lees ook: 'Russische vakjury lekt optreden Douwe Bob'

Het komt niet als een grote verassing dat het jurylid uit de vakjury is gezet. “Het zou kunnen dat de punten van de vakjury van Rusland worden gediskwalificeerd”, zei NOS-verslaggever Martijn van der Zande dinsdagochtend vanuit Stockholm, nadat de video van het jurylid op internet verscheen.

Volgens zangeres Marga Bult, die dit jaar voor Nederland in de vakjury zit, was het duidelijk aangegeven dat de optredens niet gefilmd mochten worden. “De organisatie heeft verteld dat je dit soort zaken niet op Twitter of sociale media moet verspreiden. Dit mag dus helemaal niet”, zei ze tegen de NOS.

Vanavond, dinsdag 10 mei, staat Douwe Bob met zijn nummer Slow Down in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm. Op dinsdag 22 september 2015 werd bekend dat de singer-songwriter Nederland zou gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2016.