Toppers benaderd voor omkoping Songfestival

Toppers benaderd voor omkoping Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Toppers zijn in 2009 in de aanloop van hun deelname aan het Eurovisie Songfestival in de Russische hoofdstad Moskou benaderd door een ‘Oost-Europese partij’, die aanbood om tegen betaling de stemming van het televoten tijdens het Songfestival te manipuleren.

Benno de Leeuw, de manager van de Toppers, bevestigd vanavond in Brandpunt dat De Toppers zijn benaderd voor omkoping. De Leeuw neemt het telefoontje serieus en maakt een afspraak met een Oost-Europese man, die hem het aanbod doet, in ‘een wegrestaurant bij Hengelo’.

De man zegt dat hij een ingenieus systeem heeft waarmee hij tegen betaling in verschillende landen het stemgedrag kan manipuleren met SMS-bombardementen. “Dat heeft hij mij uitgelegd ja. Dan dacht ik letterlijk van; hé! Dat zou best eens kunnen”, zegt De Leeuw vanavond in Brandpunt.

De Toppers, destijds bestaande uit Gordon Heuckeroth, Rene Froger en Jeroen van der Boom, vertegenwoordigden Nederland in 2009 op het Eurovisie Songfestival. Volgens De Leeuw heeft hij het aanbod nooit met De Toppers besproken, maar Jeroen en Gordon bestrijden dat.

“We hebben dat eigenlijk gelijk van tafel geveegd, we hebben daar niks mee gedaan, het is meer lacherig de revue gepasseerd, ik kan mij ook niet voorstellen dat dat werkt”, zegt Van der Boom in Brandpunt. Zanger René Froger was niet bereikbaar voor commentaar over de omkoping.

Brandpunt is vanavond om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Bekijk Brandpunt op TVblik.nl/brandpunt