Jeruzalem-project Adriaan van Dis van de baan

Jeruzalem-project Adriaan van Dis van de baan

Geschreven door Daniël Schalk

De geplande documentaire-reeks over Israël, die Adriaan van Dis samen met regisseur Hans Pool voor zou maken voor de VPRO, gaat niet door, dat maakt Van Dis vanavond, maandag 28 december bekend in het spraakmakende NTR-programma 5 jaar later met presentator Jeroen Pauw.

Na een jaar lezen en studeren en intensieve contacten is Adriaan van Dis tot het inzicht gekomen dat hij met het plan om een half jaar in Jeruzalem te gaan wonen niets nieuws of verrassends kan toevoegen. De schrijver zou zich midden volgend jaar zes maanden in Jeruzalem vestigen.

De VPRO maakte afgelopen maart bekend dat Van Dis in 2016 ruim een half jaar in Israël zou ‘wonen in een bescheiden appartement tussen de oude en de nieuwe stad’. Hij zou daar gaan onderzoeken ‘hoe het is om daar te leven en te werken’, meldde de omroep bij de bekendmaking van het project.

“Ik wil mijzelf vooral ‘ontkooien’. Buiten mijn vertrouwde sociale kring stappen”, zei Van Dis afgelopen maart. Naast het ontbreken van een toevoeging vindt hij bovendien dat het geestelijke klimaat dermate gepolariseerd is dat er geen plaats meer is voor ironie, zelfspot en relativering.

Standplaats zonder standpunt, zoals de documentaire-reeks over Israël van Adriaan van Dis zou gaan heten, zou in het voorjaar van 2017 worden uitgezonden door de VPRO op NPO 2. Van Dis is bij de jonge generatie vooral bekend van zijn optredens in de VARA-talkshow De Wereld Draait Door.

5 jaar later is vanavond, 28 december, om 23:15 uur te zien bij de NTR op NPO 1.

Bekijk 5 jaar later op TVblik.nl/5-jaar-later