Dieuwertje Blok: ‘We moeten af van Zwarte Piet’

Dieuwertje Blok: ‘We moeten af van Zwarte Piet’

Geschreven door Daniël Schalk

Dieuwertje Blok, de presentatrice van Het Sinterklaasjournaal, vindt dat Zwarte Piet niet langer zwart moet zijn, dat heeft zij vertelt in een interview met Trouw. Zelf heeft de presentatrice Zwarte Piet nooit met donkere mensen geassocieerd, maar Blok begrijpt de tegenstanders van Zwarte Piet.

Van haar betreft mag Zwarte Piet verdwijnen. “Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af”, aldus de presentatrice, die dit jaar voor het vijftiende jaar Het Sinterklaasjournaal presenteert.

Zwarte Piet moet volgens Dieuwertje niet per direct worden afgeschaft. “Zoiets moet niet van bovenaf worden opgelegd, door de politiek of het Sinterklaasjournaal, maar zich organisch in de samenleving ontwikkelen. Volgens mij is dat proces in gang gezet”, vervolgt de presentatrice.

In het interview geeft Blok aan wakker te liggen van de agressie waarmee de mensen debat voeren in Nederland. “Of het nou gaat om de vluchtelingen of de discussie rond Zwarte Piet.” De presentatrice kreeg vorig jaar zelf een dreigbrief van een ‘blanke boze man’, over de inhoud wil zij niks vertellen.

Sinterklaas komt morgen, zaterdag 14 november, aan in Nederland. Het is nog niet duidelijk of Sinterklaas zaterdag met Zwarte Pieten of andere kleuren Pieten aankomt tijdens de nationale intocht in Meppel. Tot nu toe zijn er vier Pieten in beeld geweest bij Het Sinterklaasjournaal, zij waren zwart.