NOS: Serieuze dreun voor publieke omroepen in Europa

NOS: Serieuze dreun voor publieke omroepen in Europa

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Vanmiddag werd bekend dat Eurosport/Discovery de Europese uitzendrechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 heeft verworven. Onderstaand de reactie van Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS.

“De NOS heeft samen met alle andere publieke omroepen in EBU-verband geboden op de rechten van de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Het IOC heeft al in de eerste ronde de rechten toegewezen aan Eurosport/Discovery.

Dat betekent dat er een enorm verschil heeft gezeten tussen het bod van de European Broadcasting Union, andere geïnteresseerde partijen en de uiteindelijke winnaar, Eurosport/Discovery. Waarschijnlijk enkele honderden miljoenen. Voor de hele wereld is dit een enorme verrassing. Niemand heeft dit zien aankomen.

Het is voor de NOS nog onduidelijk wat dit betekent. Behalve dat wij de Spelen niet meer zo kunnen uitzenden als voorheen. We zetten in op een ruime sublicentie. Het is nog onzeker wanneer daarover gesproken gaat worden.

Het IOC heeft in het verleden in Europa altijd de filosofie uitgedragen dat de Olympische Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien moesten worden. Die koers lijkt nu verlaten. Men kiest onomwonden voor het geld.

Het is nu de vraag wat dit betekent voor de olympische sporten. De kracht van de NOS is juist dat wij die sporten altijd volgen. Verhalen vertellen voor een groot publiek. Van Olympische Spelen tot Olympische Spelen. Niet alleen gedurende die zestien dagen dat de medailles worden verdeeld.

Dit is voor de NOS en alle andere publieke omroepen in Europa dan ook een serieuze dreun. Maar wij zijn wel eens vaker iets kwijt geraakt om vervolgens sterker terug te komen.”