FOX krijgt gratis zendtijd op de Publieke Omroep

FOX krijgt gratis zendtijd op de Publieke Omroep

Geschreven door Pieter Jongsma

De Amerikaanse tv-zender FOX krijgt gratis reclamezendtijd op de Publieke Omroep. Dat bevestigt een woordvoerder van STER tegenover de NOS. FOX kocht in 2012 voor 1 miljard euro de uizendrechten van de eredivisie. De NOS sloot met FOX een contract over het uitzenden van de samenvattingen van die wedstrijden. De gratis reclamezendtijd is volgens de de NOS onderdeel van die overeenkomst.

De STER heeft FOX "een stuk reclamezendtijd aangeboden op verzoek van de publieke omroep", zegt de woordvoerder. "Dat gebeurt vaker bij sportcontracten en is voor zover wij weten niet in strijd met de Mediawet. Eerder contracten waarin dat ook gebeurde, zijn getoest door het Commissariaat voor de Media en daar is niets uitgekomen."

FOX krijgt van de STER een voorkeurspositie in de reclameblokken rond de uitzending op zondagavond. Dat houdt in de FOX direct voor en direct a de uitzending op zondag een reclamespot mag gaan uitzenden. De NOS meldt dat een STER-spot, afhankelijk van het seizoen, tussen de 10.000 en 18.000 euro bruto kost

De STER laat weten dat de deal geen gevolgens heeft voor de omroepreserve."Het levert meer op als je het wel doet dan als je het niet doet", zegt de woordvoerder. Als de deal niet zou rondkomen, zou de STER, en daarmee dus ook de publieke omroep, veel minder inkomsten halen uit de blokken rondom Studio Sport.

Bekijk Studio Sport op TVblik.nl/Studio-sport